csomagolásmentes karácsony

Csomagolásmentes karácsony – zöldebb alternatívák az év végi ünnepléshez

Bár az idei ünnep minden bizonnyal más lesz, mint a többi, karácsony idején sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy tudatos döntéseket hozzunk a környezetünk védelme érdekében. Mai blogbejegyzésünk a #zerowaste jegyében íródott, és olyan tippeket gyűjt neked össze, amelyekkel (na, meg egy kis odafigyeléssel) az év végén is csökkenthető a hulladéktermelés. Csomagolásmentes ötletekre fel!

Csomagolásmentes ajándékok

2019-es adatok szerint Magyarországon az egy főre jutó havi hulladéktermelés körülbelül 30 kilogramm. Az évi 360 kiló szemétből átlagosan 95 kiló papír, ami leginkább valamilyen csomagolóanyag. Ha belegondolsz, hogy egy üvegben vagy tégelyben vásárolt holmi is kap általában valamilyen papír csomagolást, már nem annyira meglepő az a 10-15 %-os hulladéktöbblet, ami decemberben landol a kukákban.

csomagolásmentes alternatívák

Annak érdekében, hogy ezeken az ijesztő számokon változtassunk, két utat választhatunk: vagy teljesen elhagyjuk a csomagolást, vagy pedig újrahasznosított megoldásokat alkalmazunk. Tekintve, hogy a karácsony szerves része az ajándékok kibontásának izgalma, senkit sem hibáztatunk azért, ha az utóbbi alternatívára szavaz. Lássuk, mit tehetünk ilyenkor!

Finomságok üvegben

Van egy sütirecepted, amit imádnak a barátaid? Mindig is szerettél volna házi tojáslikőrt készíteni? Unod a bolti müzlit, és egy egészségesebb változatot keresel? Kiváló csomagolásmentes ajándékötlet lehet, ha valamilyen édességet, süteményt, vagy akár házi granolát rejtesz egy befőttesüvegbe, és ezzel ajándékozod meg a szeretteidet.

csomagolásmentes ajándék

Kendő és vászontáska

Ha kendőbe vagy vászontáskába csomagolod az ajándékokat, tulajdonképpen két legyet üthetsz egy csapásra: zöldebb csomagolást választasz, és egy olyan ajándékot adsz a szeretteidnek, amit a későbbiekben is hasznosítani tudnak. Mind a kendőket, mint pedig a vászontáskákat különféle printekkel és feliratokkal látják el az üzletek, így biztosan találhatsz egy egyedi, a megajándékozotthoz leginkább illő darabot.

Magazinok új szerepben

Lehet, hogy nem is gondoltál még rá, de meglepően jól tud kinézni, ha a hagyományos csomagolópapírok helyett régi újságok, magazinok lapjaival, vagy akár már nem használt térképekkel borítasz be egy-egy ajándékot. Ha van a családban kisgyerek, a nagyszülők annak is bizonyára nagyon örülnének, ha a gyerekek rajzai születnének újra csomagolásként.

Csomagolásmentes bevásárlás

A karácsony a nagy családi eszem-iszom ideje, amelyet általában sietős bevásárlások előznek meg. A legkézenfekvőbb és leginkább környezetbarát megoldást a csomagolásmentes boltok nyújtják – mindenképpen vászontáskával indulj útnak, és vigyél magaddal saját dobozokat, vászonszütyőket, vagy otthon elfekvő, már nem használt befőttesüvegeket!

csomagolásmentes bevásárlás

Ezekben a boltokban nagy mennyiségben, ömlesztve találhatod meg a termékeket, így az előre csomagolt adagok helyett pontosan annyit vihetsz haza, amennyire neked szükséged van.  A választéktól nem kell félned, hiszen minden csomagolásmentes boltban megtalálhatóak gabonafélék, pékáruk, tejtermékek, fűszerek, hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök, magvak, tészták és néha még kozmetikumok is. Ha nincs a közeledben hagyományos értelemben vett csomagolásmentes bolt, a piacok is jó alternatívák lehetnek, ám ide se felejtsd el magaddal vinni a saját tárolóedényeidet, szatyraidat!

Fontos, hogy a felesleges hulladéktermelés elkerülése érdekében gondolkozz előre, és tervezd meg a vásárlásaidat! Ha bevásárlólistát készítesz, vagy a telefonod jegyzet funkcióját használva leírod, mire van szükséged, sokkal kisebb valószínűséggel fogsz impulzusvásárolni, azaz olyan termékekkel hazatérni, amelyeket eredetileg nem terveztél megvenni. A kevesebb, feleslegesen megvásárolt holmi pedig kevesebb hulladékot is termel.

Jól jönne még egy kis zsebpénz az ünnepek előtt? Kattints, és nézz szét aktuális diákmunka ajánlataink között!

News