Legyél családbarát munkahely!

Nyakunkon az iskolakezdés – Hogyan legyél családbarát munkahely?

A munkavállalók számára az iskolakezdés mindig kritikus időszak – nincsenek már kéznél a nyári táborok és a vidéki nagymamák arra az esetre, amikor egy feszültséggel teli munkahelyi időszakban nehéz volna menedzselni munka és család egyensúlyát. Egy családbarát munkahely munkavállalójának nem kell aggódnia a tanévkezdés idején sem, mert bevett céges gyakorlatok nyújtanak megoldást arra, hogy a munka ne helyezze túlzott mértékben terhét a családi életre – és fordítva.

Milyen kihívásokat rejteget egy családos számára ez az időszak?

Az ősz gyakran új élethelyzeteknek az időszaka: ilyenkor történhet meg például, hogy bölcsődéből óvodába, óvodából iskolába, alsó tagozatból felső tagozatba vándorol át a gyermek. A szülőknek az új életszakaszokban fokozottan jelen kell lenniük, elmenniük az évkezdő szülői értekezletekre, segíteniük megtalálni az új termeket vagy elvinni gyermeküket az első hangszer- vagy sportórákra és egyeztetni a különfoglalkozások oktatóival. Nem csoda, ha szeptember első heteiben a szülő ideges a munkahelyén: kell egy kis idő, míg rutinná alakulnak az új helyzetek és megbizonyosodik róla, hogy jó kezekben van gyermeke. A munkaadónak figyelembe kell vennie, hogy aszülőnek ez egy terhelt időszak és rugalmas feltételeket kell biztosítania a számára.

Családbarát munkahely – Nem csak a munkavállalónak előny!

Ha egy kiválasztási folyamatban diszkriminálod a családos pályázókat, ezzel nemcsak, hogy egy 21. századi munkafelfogással mész szembe, hanem értékes munkaerőtől fosztod meg magad. A családos emberek rendszerint rengeteget tudnak a felelősségvállalásról, kiválóan osztják be az idejüket, találják meg a prioritásokat, ráadásul lojálisak is, mert a család mellett  fontos számukra a stabilitás.

Így legyél családbarát munkahely: céges gyakorlatok

  1. A családbarát munkahely rugalmas. A modern technológiának köszönhetően a legtöbb irodai munkakör esetében nincs akadálya annak, hogy a munka vagy a munkának egy része otthonról végezhető legyen – a munkáltatók ennek logisztikáját a pandémia alatt ki is dolgozták, így valószínűleg már digitális fejlesztésre sincs szüksége a cégnek ahhoz, hogy ez gördülékenyen megvalósulhasson. Természetesen a teljes home office biztosításának lehetőségét nem várják el a családosok sem, de heti 1 vagy 2 nap is nagy segítség lehet egy szülőnek.
  1. Számos feladat esetében annak sincs különösebb akadálya, hogy azok törzsidőn kívül, reggel 8 előtt vagy délután 5 után kerüljenek elvégzésre. Ha a szülő például messzire viszi gyermekét iskolába, megengedhető neki, hogy 9 órára érjen be az irodába és egy órával később távozzon, vagy a fennmaradó egy óra munkát irodán kívül végezze el.
  2. A részmunkaidős álláslehetőség ne csak a diákok és gyakornokok alkalmazásakor merüljön fel: a 4, 6 órás foglalkoztatás óriási előnyt jelenthet a család és a munkahely összeegyeztetésénél.
  3. Rendelkezz gyermekmegőrzővel! Bármikor előfordulhat, hogy váratlan fordulat történik, melynek következtében a dolgozó szülő nem tudja az utolsó pillanatban megoldani gyermeke felügyeletét. Egy családbarát munkahely erre készen áll! Munkavállalói és munkáltatói szempontból is előnyös, ha a munkahely rendelkezik játszóházzal akár a telephelyen, akár külsős intézménnyel szerződve – a munkanap így nem kerül lemondásra és a szülő is biztonságban tudhatja gyermekét.

Társadalmi felelősségvállalás

A családbarát munkahely empatikus, a munkavállalóit megbecsüli, személyes céljait és élethelyzeteit figyelembe veszi, ezáltal egy olyan cégkultúrát alakít ki, amely a lojalitás és a kiegyensúlyozott munkavégzés alappillérein fekszik. A családbarát céges gyakorlatok bevezetése azt az üzenetet közvetítik, hogy az munkavállaló értékes és megbecsülendő – a társadalomnak is jó példát mutatva ezzel.

Diákokat alkalmaznál? Mi segítünk! Az Y Generáció Iskolaszövetkezetnél azon dolgozunk, hogy céged a legkiválóbb diákmunkaerőhöz, a fiatalokat pedig a legjobb szakmai lehetőségekhez és fejlődéshez juttassuk.

Kérj ajánlatot még ma!

Egyéb