Állásinterjú - Y Generáció Iskolaszövetkezet

Állásinterjú-kisokos – avagy mitől döglik a munkaadó?

Te is biztosan tapasztaltad már, hogy számos önéletrajzot kell elküldened, mielőtt valahova végre behívnak interjúzni. Ezért az állásinterjú – a gyakornoki és a pályakezdő pozíciók esetében különösen – elszalaszthatatlan lehetőség, hogy végre „eladd magad” leendő munkáltatódnak. Rengeteg apróságon múlhat egy ilyen személyes beszélgetés pozitív elbírálása, de nem lehetetlen figyelni ezekre. Hogy melyek a legfontosabbak? Diákszövetkezetünk elmondja!

Öltözet

Egy diákmunka esetében ritkán elvárás a teljesen formális öltözet, általában elég, ha a hétköznapi ruháidat egy fokkal elegánsabbra cseréled. Lányoknak egy szép, egyszínű blúz, kényelmes (nem mini!) szoknya, fiúknak pedig (vasalt) ing és elegáns nadrág az ajánlott.

Színek tekintetében pedig a szakemberek között is folyamatos a vita: egyesek a fekete-fehér-szürke és maximum a pasztell árnyalatok mellett teszik le a voksukat, míg mások inkább azt mondják, hogy amíg ügyelsz az eleganciára, szinte bármit lehet, amíg a választott szín tükrözi a személyiséged. Ráadásul egy élénkebb színre az interjúztatód is biztosan emlékezni fog.

Öltözet - Y Generáció Iskolaszövetkezet

Rajtad áll, hogy melyik mellett döntesz, hiszen a pozitív kisugárzás érdekében a legfontosabb, hogy jól érezd magad a bőrödben.

Érkezés

Reméljük azt nem kell elmondanunk, hogy ne késs! Inkább érkezz a megbeszélt időpontnál korábban, bár nem mindegy, mennyivel. Ha az interjú előtt maximum 5-10 perccel érkezel meg, az teljesen elfogadható, de sokkal korábban nem célszerű. Nem véletlenül kaptál egy konkrét időpontot az interjúdra, és valószínűleg az interjúztatónak kellemetlen, ha úgy érzi, megvárakoztat.

Mikor érkezz - Y Generáció Iskolaszövetkezet

Ha úgy látod, túl korán érkeznél, inkább igyál meg egy kávét a közeli kávézóban, vagy sétálj egyet a környéken, addig is egy kicsit legalább kitisztul a fejed.

„Mesélj magadról!”

Nem kell megrémülni ettől a kérdéstől! Ilyenkor – ha van már hasonló munkakörben szerzett tapasztalatod –, beszélhetsz  a szakmai hátteredről, kifejtheted a motivációidat, mesélhetsz a hobbidról (ha a munka szempontjából van relevanciája), de egyes személyiségjegyeidet is hangsúlyozhatod, ha a megpályázott állás szempontjából lényegesnek érzed.

Fontos, hogy ne hadarj, tarts a mondatok között rövid szünetet, hogy az interjúztatónak legyen alkalma közbekérdezni, ha valami felmerül benne.

A te kérdéseid

Egyáltalán ne gondold, hogy ciki feljegyzett kérdésekkel érkezni az interjúra, sőt! Kifejezetten felkészültséget sugall, mivel ebből látják, hogy valóban érdeklődsz, és sokat gondolkodtál a munkáról.

Jegyzet - Y Generáció Iskolaszövetkezet

Nagyon fontos viszont, hogy az interjú előtt ellenőrizd, a felírt kérdéseidre biztosan nem ad választ az álláshirdetés vagy a cég weboldala. Csak olyan kérdéseket tegyél fel, amikre valóban tudni szeretnéd már az interjún a választ; csak illendőségből inkább ne kérdezz meg semmit.

Kisugárzás

Talán mind közül a legfontosabb a kisugárzásod. Lehetsz , akármilyen elegáns vagy bármennyire motivált, mindez mit sem ér, ha a rossz kisugárzásod miatt mégsem vagy szimpatikus az interjúztatónak.

Ezért nagyon fontos, hogy az interjú idejére elővedd a legjobb arcod: mosolyogj, az arcodon tükröződjön az érdeklődésed, és a lényeg: légy őszinte. Semmi sem töri le úgy a leendő munkaadód irántad érzett lelkesedését, ha úgy látja, valamilyen kérdéssel kapcsolatban nem vagy vele őszinte.

Kisugárzás - Y Generáció Iskolaszövetkezet

Már éppen csak a megfelelő állás megtalálása választ el egy sikeres interjú-lehetőségtől?

Kattints, és nézz szét aktuális diákmunkáink között!

Kérdéseid lennének az iskolaszövetkezetünk kapcsán?

Kattints, és GYIK szekciónkban megtalálod a válaszokat!

News