A tökéletes CV - Y Generáció Iskolaszövetkezet

A tökéletes önéletrajz 5+1 titka

Nemrég szabadultál ki a gimiből, semmilyen releváns munkatapasztalatod nincs, és fogalmad sincs, hogyan kezdj bele a CV írásba? Vagy volt már 1-2 diákmunkád, de nem érzed úgy, hogy jól mutatnának egy önéletrajzban, mondjuk egy gyakornoki hely keresésekor? Az Y Generáció Iskolaszövetkezet segít!

Komolyabb szakmai tapasztalat nélkül valóban nem leányálom önéletrajzot írni, de most megpróbáljuk megmutatni neked, hogy hogyan tudsz így is lenyűgözni egy HR-est. Már több sikeres interjún is túl vagy? Lehet, hogy így is fogunk tudni újat mondani neked! Úgyhogy lássuk, miből is áll össze pályakezdőként a tökéletes CV!

1. Egy menő egyetem

Nem mindenkinek sikerül olyan helyre bejutni, ami már önmagában is előnyt jelenthet, de ha Te esetleg ilyen helyre jársz, ráadásul olyan szakra, a munka szempontjából releváns, mindenképpen hangsúlyozd ki az önéletrajzodban! Érdekes lehet még egy munkaadónak, hogy melyek azok a fő területek vagy tárgyak, amik a legjobban érdekelnek, vagy a legtöbbet foglalkozol velük a mindennapjaid során.

Menő egyetem - Y Generáció Iskolaszövetkezet

2. Hobbik

Sok munkáltató kíváncsi rá, míg másokat egyáltalán nem érdekel… de egy biztos, ha a pozíció alapján releváns, írd bele bátran. Ha például baristának készülsz, és egyáltalán nincs szakmai tapasztalatod ezen a téren, de hobbiból már elvégeztél egy tanfolyamot vagy workshopot, akkor jöhet!

Barista - Y Generáció Iskolaszövetkezet

Ha komolyan űzöl valamilyen sportot, abból hamar egyértelmű lesz a HR-esek számára, hogy kitartó és elhivatott vagy, ha rengeteget olvasol vagy blogot írsz, akkor jó eséllyel király a helyesírásod. Csak azért viszont ne írj be semmit a CV-be, hogy ezt a pontot is kipipáld – gondold át, hogy minek van információ értéke a leendő főnököd számára!

3. Ki ne felejtsd a nyelvtudást!

Alap, hogy beírod, hogy milyen szinten vagy angolból, esetleg németből, de ha ezen kívül bármit tanultál, vagy elkezdtél az utóbbi időben, az is szerepelhet az önéletrajzodban. Ezzel nem csak azt mutatod meg, hogy milyen jól beszéled az első (és esetleg második nyelvedet), de azt is, hogy mennyire érdeklődsz más kultúrák iránt. Nem számít, ha nem beszélsz tökéletesen, vagy éppen csak elboldogulsz egy-egy nyelven az étteremben, tüntesd fel bátran, csak írd oda azt is, hogy milyen szinten vagy!

Nyelvtudás - Y Generáció Iskolaszövetkezet

4. Extrák: diákszervezetek, önkéntesség, TDK…

Ha nincs korábbi munkatapasztalatod, akkor se ess pánikba! Sorold fel azokat a dolgokat, amit egyetem mellett, vagy akár még gimiben csináltál. Önkénteskedtél valahol, csatlakoztál egy diákszervezethez, vagy akár csak egy menő gimis szakkörnek voltál a tagja? Ha írtál már TDK-t, vagy esetleg van egy király versenyeredményed vagy OKTV helyezésed, az is jöhet! Mutasd meg, hogy Te a szabadidődben sem pihensz! 😉

Szakkör - Y Generáció Iskolaszövetkezet

5. Egy jó kép

Az önéletrajzodban ez az első dolog, amit egy HR-es kolléga meglát, a fotód. Ez alapján fogja megszerezni rólad az első benyomást, így kiemelten fontos, hogy jó képet válassz. Legyél természetes, lehetőleg mosolygós és mindenképpen felismerhető! Nem egy szétfilterezett, full-sminkes, szexi fotóra kíváncsiak, hanem arra, hogy hogy nézel ki a napjaid 99%-ában.

A kép minősége sem másodlagos: ha nincs jó képed, próbálj meg nagyon jó fényviszonyok között, fehér háttér előtt új képet csinálni, lehetőleg elegáns ruhában! Ami tilos: szelfi, nyaralós/bulizós vagy másmilyen fotóról kivágott arckép, garbó viselése.

CV fotó - Y Generáció Iskolaszövetkezet

+1 Egy jó design

Tudtad, hogy már a Wordben is vannak CV sablonok? És azt tudtad, hogy milyen mikor egy önéletrajz Word formátumban érkezik? Hát nem túl profi. Szerencsére nem kell Photoshop gurunak lenni ahhoz, hogy csinos CV-t készíts, csak válassz egy jó sablont, és mentsd el a végeredményt pdf-ként.

Ha képben vagy az online képszerkesztőkkel, akkor gyerekjáték lesz összehozni egy szép önéletrajzot. Nem grafikai csodát kell alkotni, csak megmutatni, hogy igényes vagy magadra és a munkádra, és képes vagy beletenni egy kis plusz energiát a feladatba.

A trendi és szuperprofi önéletrajzod már el is készült? Akkor már csak el kell küldened az iskolaszövetkezetünk által ajánlott legjobb pozíciókra!

Kattints, és nézz szét aktuális diákmunkáink között!

News