Környezettudatosság - Y Generáció Iskolaszövetkezet

5 dolog, amivel tavasszal környezettudatosabb lehetsz

Tavasszal a legtöbben a szokottnál kissé hedonistább életvitelt folytatunk, ami a hosszú, szürke tél után természetes dolog. Hiszen mind szeretnénk kihasználni, hogy végre kiszabadulhatunk a négy fal közül és újra több időt tölthetünk a szabad levegőn. Ráadásul ilyenkor országszerte rengeteg színes szabadtéri program vár ránk, amiknek eszünkben sincs ellenállni. Mit tehetünk, hogy az évnek ebben a pörgős időszakában szórakozásunk ne jelentsen plusz terhet a bolygó számára? A iskolaszövetkezetünk csapata összeszedett Neked néhány tippet!

Ügyelj rá, miből iszol!

A tavaszi és nyári szabadtéri programok, fesztiválok során az egyik legnagyobb környezeti problémát az egyszer használatos műanyag poharak jelentik. Ezekből nap mint nap rengeteg fogy, és használatuk után általában nem a megfelelő kukába kerülnek. Bár nem mindig tudjuk elkerülni ezek használatát, de ha teheted, kérd üvegpohárba az italodat vagy vigyél magaddal saját poharat! Ez nem csak fesztiválokon, de akár egy erzsébet-téri fröccsözős estén is jó szolgálatot tehet! 😉

Műanyag pohár - Y Generáció Iskolaszövetkezet

Válaszd a tömegközlekedést!

Tavasszal egyre gyakrabban ruccanunk ki vidékre egy-egy hétvégén. Ilyenkor a saját autó helyett válaszd a tömegközlekedést: vonattal vagy busszal utazni egyébként is nagyobb kaland, hiszen így rengeteg embert ismerhetsz meg az utazás során, ráadásul nem kell a dugóban állnod majd vasárnap este hazafelé. Maradnál mégis az autónál? Útitársak híján válaszd a telekocsit – akár sofőrként, akár utasként.

Tömegközlekedés - Y Generáció Iskolaszövetkezet

Gondoskodj a hulladék szelektálásáról!

A megannyi színes tavaszi program közepette sokszor elkerülhetetlen, hogy elfogadjuk az eldobható műanyag eszközöket. Ilyen esetben nagyon ügyelj arra, hogy amikor már nem használod őket, hova kerülnek ezek a tárgyak! Ha a rendezvény helyszínén találsz szelektív hulladékgyűjtőt, akkor gond nélkül helyezd oda a szemetet, ha pedig nincs, akkor egy szalvétával töröld el és tedd a táskádba a hulladékot – mindenki menőnek fog tartani miatta! 😉 Esetleg érdemes lehet, e célból egy régi szatyrot mindig magadnál tartani, és akkor biztosan nem piszkolja össze a holmidat a tatyódban.

Szelektív hulladékgyűjtés - Y Generáció Iskolaszövetkezet

Utasítsd vissza a szívószálat!

Sajnos a legtöbb szórakozóhelyen a mai napig automatikusan beleteszik az italba a szívószálakat, pedig ez a jóformán felesleges tárgy átlagosan mindössze 20 percig van használatban, majd a kukában végzi. Tudtad, hogy csak az USA-ban naponta annyi szívószálat használnak el, amivel kb. 130 sárga amerikai iskolabuszt lehetne megtölteni? Ezért rendelésnél mindig jelezd a felszolgálónak, hogy nem kérsz szívószálat az italodba. Ha pedig szeretsz koktélozni, érdemes lehet beruháznod egy fém szívószálra vagy egy fa keverőpálcára, hogy a szívószál-mentesség ne álljon az ízek útjába! 😉

Szívószál - Y Generáció Iskolaszövetkezet

Ha sportolsz, válaszd a ploggingot!

A tavalyi év nagy slágere idén is hódít! Ha gyakran jársz futni, indulás előtt tegyél el egy kis szatyrot vagy egy szemeteszsákot, esetleg egy vékony gumikesztyűt is, és már készen is állsz! Nincs más dolgod, mint futás közben a földön talált szemetet összegyűjteni a szatyorba, majd egy szemetesbe dobni. Így sportolás közben nem csak a saját egészségedért, de környezetünk megóvásáért is teszel.

Plogging - Y Generáció Iskolaszövetkezet

Kéne egy jó diákmunka és zsebpénz, hogy maradéktalanul kiélvezhesd a legszebb évszak örömeit?

Kattints, és nézz szét aktuális diákmunkáink között!

News