A csapatépítő programok kiemelt fontosságúak egy szervezet életében

2+1 kültéri csapatépítő program nyárra

Elérkezett a nyár, ezzel együtt pedig a felszabadult munkanapok időszaka. Valószínűleg cégednél is lazult a hajtás, a munkavállalók pedig elkezdik kivenni a szabadságukat. Mivel ilyenkor kisebb a nyomás az alkalmazottakon, érdemes erre a három hónapra időzíteni a csapatépítő programokat. A következőkben némi segítséget szeretnénk nyújtani ahhoz, hogy kreatív, konstruktív nyári csapatépítőt szervezhess. Mindemellett azt is vázoljuk, mekkora jelentősége van a csapatépítő programoknak egy jól működő cégnél.

Miért fontos csapatépítő programokat szervezni?

Habár fontos, hogy a munkahelyen is időt szakíts a szervezetfejlesztésre, elképzelhető,  hogy a mindennapi munkafolyamatok mellett nem marad szabad kapacitásod a munkavállalók megismerésére, igényeik felmérésére. Viszont, ha a dolgozók jól érzik magukat, megismerik egymást és közelebbi kapcsolatba kerülnek, jelentősen nőhet a produktivitásuk is.

Azonban a jó hangulat mellett kikerülhetetlen, hogy a csapatépítő program a cég céljait is szolgálja. Tehát olyan elfoglaltságot érdemes keresni, amely segíti a munkafolyamatok során felmerülő problémák megoldását. Például, ha új feladatok és kihívások várnak a kollégákra, a csapatépítő program olyan tevékenység legyen, ami a csapatmunkát, illetve a gyors feladatmegoldási készségeket fejleszti.

A via ferrata, mint extrém csapatépítő program

Csapatépítő program a hegyekben

A via ferrata, azaz a vasalt utak az egyik legizgalmasabb módja a csapatépítésnek. A vasalt utakon drótok, létrák segítségével, kibiztosítva járhatjátok végig az útvonalat a csapat tagjaival. A via ferrata-túra magányos kihívásnak tűnik, de korántsem az: egymás segítése, bátorítása a kihívás teljesítésének kritikus része. Ha a munkahelyi környezet, és a cég aktuális kihívásai megkövetelik, hogy a munkatársaid komfortzónáját tágítsátok, és előrelendítsétek az “out of the box” gondolkodást, a magyarországi vasalt utak egyike remek csapatépítő tevékenység lehet.

Csapatépítés újra gyerekként – számháborúzz!

A számháború egy olyan csapatépítő program, ahol összekovácsolódik a csapat.

Gyerekesnek tűnhet a felvetés, azonban a számháború, és a hozzá hasonló csapatjátékok hatalmas közösségépítő-jelleggel bírnak. Mivel a számháború során csoportszintű stratégiára és taktikára van szükség, megelőzhető, hogy kisebb klikkek alakuljanak ki, amik megakadályozzák a hatékony csapatmunkát. A játék fejleszti a komplex, stratégiai gondolkodást, emellett a váratlan helyzetek a munkatársak problémamegoldó-képességeit is próbára teszi.

Ússz és evezz – miért remek csapatépítő az evezés?

Ha izgalmas csapatépítő programot keresel, az evezés a legjobb választás

Habár nem tűnik első hallásra izgalmas programnak, mégis az evezés az egyik legszórakoztatóbb csapatépítő program. Közösen egy csónakban evezni nem egyszerű: a koordináció és a csapatmunka elengedhetetlen ahhoz, hogy a hajók sikeresen teljesítsék a távot. A csónakokba érdemes vegyesen válogatni az egymással kevesebbet együtt dolgozó, illetve gyakrabban kooperáló kollégákat is. Így a csapatépítés során a már meglévő kötelékeket erősebbre vonhatjátok, de a kevésbé kiépült kapcsolatokat is fejleszthetitek: ezzel agilisabbá és rugalmasabbá téve a szervezetet, ami könnyebben reagál a hirtelen változásokra.

A nyár a legjobb időpont a csapatépítő programok szervezésére: ha pedig a cég célkitűzéseihez igazítva választasz, hosszú távon is kifizetődő lesz az egynapos töltődés. Azonban érdemes leszögezni: ha komolyabb problémákat észlelsz a munkavállalók körében, azt egy csapatépítő program nem fogja megoldani. Mindenképp derítsétek fel a mélyen gyökerező gondokat, és a megoldást követően erősítsd meg a csapatod.

Amennyiben munkaerőt keresel az egyes feladatok megoldásához, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Egyéb