szobanövény kisokos

Zöldítenél a lakáson? Íme 3 mindent IS kibíró szobanövény

Szívesen gondoskodnál valakiről, de úgy érzed, egy kisállat jelenleg nem fér bele az életedbe (vagy a lakásodba)? Egy szobanövény színt visz az otthonodba, miközben javítja a levegő minőségét és feldobja a hangulatodat. Iskolaszövetkezetünk mai blogbejegyzése 3 olyan lakótárs-jelöltet mutat be neked, akik még a legelszántabb „növénypusztítókon” is kifognak. Tarts velünk! 😀

1. A csak nevében beszédes anyósnyelv

Ez a szobanövény hivatalosan Sansevieria néven ismert és rengeteg változata megtalálható a kertészetekben. Vicces elnevezését a hosszú és hegyes leveleiről kapta, amelyek között a sárga szélű a leggyakoribb. Ha hajlamos vagy megfeledkezni a locsolásról, ő lesz számodra a megfelelő lakótárs: függőlegesen növő levelei sok nedvességet tárolnak, így kiválóan tűri a szobák száraz, meleg levegőjét. Mivel jól viseli a szélsőséges életkörülményeket, akkor sem sértődik meg, ha egy-két hétig véletlenül nem jut vízhez. Alapvetően levéldísznövényként tartjuk számon, de a kifejlett példányok virágozhatnak is. Fehér virága fürtökben nő, és bár nem feltűnő, nagyon finom illatú.

Amire figyelj oda: a kifejlett növény magassága akár a 120 centimétert is elérheti, ezért viszonylag nagy helyet foglal. A levele mérgező, ezért kiskedvencek mellé nem javasolt.

anyósnyelv szobanövény

2. Szobanövény sötétebb lakásba: íme a páfrány!

Bár számtalan páfrányfajta létezik, a gondozásukat tekintve a kisebb és nagyobb fajták, valamint a sima és fodros levelűek is igen hasonló igényűek. Ez a szobanövény imádja a párát, ezért érdemes párásítani körülötte, vagy akár a fürdőszobába költöztetni. Ha nem szeretnéd rendszeresen spriccelni a leveleket, akkor állítsd a cserepet egy kavicsokkal és vízzel teli tálkára, ami ugyanúgy éppen elég párás levegőt biztosít majd neki. Elegáns, szélesen elterülő levelei miatt sokan kedvelik, de virágra sajnos tőle sem számíthatsz.

Amire figyelj oda: a tűző napon nagyon nem érzi jól magát, inkább félárnyékos, huzatos helyet válassz neki. Akkor a legelégedettebb, ha a lakásban 18 és 20 fok között mozog a hőmérséklet.

páfrány szobanövény

3.  Dél-Amerikából a lakásba

Az aloe vera régóta az egyik leghíresebb dísznövényünk, ami különleges gyógyhatásairól és kozmetikai felhasználásáról is ismert. Ha ennek a beszerzését fontolgatod, ügyelj arra, hogy legalább 30 centiméter magas növényt válassz, és a levelei egészségesek legyenek és sűrűn álljanak. Egy olyan szobába helyezd, ami világos, de nem éri tűző nap. Télen úgynevezett nyugalmi állapotban van, ekkor már az alacsonyabb (kb. 5 fokos) hőmérsékletet kedveli. Feledékeny kertészeknek ideális választás, hiszen úgy tartják, hogy akár fél évig is kibírja víz nélkül.

Amire figyelj oda: széltében és hosszában is nagy helyet foglal, ezért csak olyan lakásba ajánlott, ahol meg tudod teremteni neki az ideális körülményeket.

aloe vera szobanövény

Ha találtál kedvedre való lakótársat, irány egy kertészet! Az ott dolgozó szakemberek hasznos tanácsokkal látnak majd el téged a kiválasztott szobanövényed igényeit illetően. A vásárlás előtt gondold át, mennyi időt tudnál a növény gondozására fordítani, és hozz mindkettőtök számára „okos” döntést!

Kertészkedés mellett még egy diákmunka is belefér? Nézz szét aktuális ajánlataink között!

Források: itt és itt.

Egyéb