Budgeting - Y Generáció Iskolaszövetkezet

Tudod, mit veszel idén nyáron?

Lassan vége a vizsgaidőszaknak, itt a napsütés és a lazítás ideje, ugyanakkor ez az az időszak, amikor jó előre meg tudod alapozni a „pénzügyeidet” is. Természetes, hogy nyáron szeretnéd egy kicsit elengedni a felelősséget és a hajtást, és kiengedni a gőzt. Ennek ellenére bízz bennünk, amikor azt mondjuk, hogy nincs is annál jobb érzés, mint amikor még decemberben is meg tudod venni azt a király koncertjegyet, a klassz mobilt, amire már régóta vágytál, vagy magadnak fizetheted a bukott krediteket év végén… És nem ezt senki nem fogja megtudni, mert nem kell kölcsönkérned érte senkitől. Hogyan érheted el ezt? Diákszövetkezetünk elmondja!

Tudd, hogy mire van szükséged, és írd is le!

Ha már most tudod, hogy valamire szükséged lesz a következő tanév során, akkor írd most le, és kezdj el kifejezetten arra félretenni. A laptopod már kibírhatatlan állapotban van, a mobilod elmúlt 3 éves, az aksi egy fél napot sem bír ki, és minden app akad rajta? Esetleg kolira, albira vagy tandíjra kell a pénz?

Kalkuláció - Y Generáció Iskolaszövetkezet

Írd le, add össze, és lássuk, hogyan tudod elérni a célt! Nyáron persze van egy határ, aminél többet nehezen tudsz diákként megkeresni, de a legtöbbünknek még ez is több, mint ami valaha egyszerre a kezünkben volt.

Ne felejtsd el, hogy miért dolgozol!

Csak képzeld el, hogy leírtad, mire gyűjtesz, megvan az áhított cél, majd bementél az iskolaszövetkezethez, szereztél egy király munkát, és elkezdtél dolgozni. Az első hónap után már fáradt vagy, eleged van az egész éves hajtásból, és nagyon szeretnél végre pihenni egy kicsit. És ekkor jön a várva-várt sms, és vele együtt a fizu!

Fizetésnap - Y Generáció Iskolaszövetkezet

Hihetetlen érzés, hogy végre megtérült a munkád, ugye? De most jön a csavar: nem költheted el két hét alatt az egészet!

Emlékszel még, hogy mire kezdtél gyűjteni? Tedd félre a célösszeget egy részét, attól függően, hogy hányszor és mekkora összeg érkezik még a számládra ezen a nyáron. Azért ugye így is maradt egy csinos összeg, amivel tudsz majd mit kezdeni? 😉

Budgeting – avagy hova tűnik a pénz?

Ha eddig mindent jól csináltál, akkor gratulálunk! Sok felnőtt idáig évek alatt sem jut el… Most jön a legnehezebb része, amit ha már szakmai karriered elején elsajátítasz, hatalmas előnybe kerülsz majd pénzügyi téren. A budgeting lényege az, hogy tudd, milyen forrásokból érkezik a bevételed, és hogy hogyan alakulnak a kiadásaid.

A kulcs az, hogy minden bevétel, és minden kiadás számít: fizu, ajándék, zsebpénz, ösztöndíj. Emellett pedig minden kiadást is vezetned kell majd: igen, azt a 200 Ft-os kólát is, amiért reggel beugrottál a boltba. Hiszen a cél, hogy pontosan tudd, az adott hónapban mire és mennyit költöttél, hogy állnak a bevételeid és a kiadásaid. Kisebb-nagyobb eltérések lehetnek természetesen, de a cél az, hogy annyi megtakarítás legyen hónap végén a számládon, amennyit a költségvetésed is mutat.

Budgeting applikáció - Y Generáció Iskolaszövetkezet

A gyakorlatban sokkal egyszerűbb a képlet, mint ahogy elsőre hallatszik. Fogj egy sima füzetet, erre kifejlesztett appot, budgeting naplót, vagy ha szerencséd van, akkor akár a bankod mobilappjában is találhatsz ilyen funkciót (ebben az esetben viszont a készpénzes költésekre külön figyelned kell), és vezess minden kiadást és bevételt! Fontos, hogy minden kiadást egyből írj fel, mert később úgysem fogod – hiába is próbálod bizonygatni magadnak.

Jutalmazd meg magad!

Tegyük fel, hogy mindent jól csináltál, a költéseid rendben vannak, a kiadásaiddal meg tudsz békélni, és nem volt hatalmas költekezés ebben a hónapban sem. Dolgoztál, buliztál, de összességében rendben kijöttél a rendelkezésedre álló pénzből, és elégedett vagy magaddal. Ha mindezt elmondhatod, akkor gratulálunk, mi sem csinálhattuk volna jobban!

Most pedig jutalmazd meg magad valami aprósággal, csak vigyázz, ne most rontsd el az egész hónapos munkádat. Vegyél egy szép ruhát, menj el vacsizni a barátaiddal, mozizzatok egy nagyot, vagy ülj be valahova egy igazán drága kávéra. 😉

Mozizás a barátokkal - Y Generáció Iskolaszövetkezet

Ha nem ment minden gördülékenyen, akkor se keseredj el! Semmit sem lehet egy nap alatt elsajátítani, pláne a pénzügyi tudatosságot, hiszen ezt egy életen át tanulhatjuk. Ha szorgalmasan töltögetted a kiadási naplódat, mégsem érzed az eredményt, akkor is megérdemelsz egy kis apróságot a befektetett energiáért. Ebben az esetben válassz kicsit költséghatékonyabb kényeztetést. Ugorj le a strandra, vegyél egy hatalmas adagot a kedvenc fagyidból, vagy tölts el egy nyugodt estét magaddal, és csináld azt, amit a legjobban szeretsz.

Hogy a terveid ugyanilyen egyszerűen meg is valósulhassanak, vállalj diákmunkát!

Kattints, és nézz szét aktuális diákmunkáink között!

News