rejtett helyek Budapesten

Nem kell, hogy messzire menj! Ezeket a helyeket tuti nem ismerted Budapesten

Budapesten számos olyan turistaattrakciót ismerünk, amelyek – nem véletlenül – látogatók tömegeit vonzzák évente. Viszont ha már úgy érzed, hogy minden bakancslistás budapesti helyet kipipáltál a listádon, tarts az Y Generáció Iskolaszövetkezet csapatával és fedezzük fel együtt a főváros rejtett kincseit!

Gül baba utcája

Gül baba utcáját a Budai Irgalmasrendi Kórház közelében találod, néhány lépésre a Margit körút nyüzsgő-zajos forgatagától. Ez nemcsak Buda kevés, máig megmaradt középkori lakóutcájának egyike, hanem a város egyik legmeredekebbje is. A zegzugos kis utca elvezet Gül baba türbéjéig, ami a török uralomnak állít emléket. 2018-ban újították fel, a türbe körüli teret teljesen átépítették, a rózsakertet kibővítették és számos pihenőpaddal látták el. Bár az átépítésnek köszönhetően ma már sokkal modernebb látványt nyújt, a török emlékhely továbbra is hangulatos pontja a Rózsadomb környékének.

Budapesten Gül babaKépek forrása: Wikipedia.hu

A Magyar Szecesszió Háza

Nemcsak Budapesten, hanem a világon is egyedülálló, hogy egy múzeum csak egy stílusirányzat jellegzetességeit mutatja be. A Magyar Szecesszió Házában mintegy 600 négyzetméteren csodálhatsz meg a huszadik század elejét megidéző korhű bútorokat, dísztárgyakat, festményeket és használati eszközöket. A múzeum hétfőtől szombatig 10-17 óráig van nyitva, a küszöbét átlépve pedig egy kis időre te is átadhatod magad a békebeli magyar századforduló hangulatának.

Budapesti Füvészkert

A budapesti Füvészkert Magyarország első botanikus kertje, ami 2006-tól az ELTE különleges oktatási egységeként Budapest 8. kerületében, az Illés utca 25. alatt működik. Az 1771-es alapítása a Nagyszombati Egyetem orvosi karának megalakulásához kötődik, a kert legfőbb célja a hazai flóra kutatása mellett az orvos- és a gyógyszerészképzés segítése volt. Többszöri költözés után 1847-től látogatható a mai helyén. Népszerűségéhez az is hozzájárult, hogy Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk c. regényében is megörökítette: a Füvészkert pálmaháza szolgált búvóhelyül Nemecsek Ernő és barátai számára. A kert talán legfőbb nevezetessége az országban első és sokáig egyetlen Victoria-ház, de például a 150 évnél is idősebb páfrányfenyők, vagy az orchidea- és a több száz fajt bemutató kaktuszgyűjtemény is igazi ritkaságnak számítanak.

Budapest FüvészkertKépek forrása: Wikipedia.hu

Feneketlen-tó

Bár misztikusnak hangozhat a neve, a Feneketlen-tó létrejötte kevésbé nevezhető varázslatosnak: 1877-ben alakult ki, amikor az egykor ezen a részen álló téglagyár munkásai agyaggödröt mélyítettek és eközben elértek egy vízfolyást, ami feltöltötte a gödröt. A 11. kerületben található tavat park öleli körül, amit kiépített sétautakon te is kényelmesen körbejárhatsz. 1959-ben nyitott meg (a kezdetben Bartók Béla nevét viselő) Budai Parkszínpad, ami számos színházi előadásnak és koncertnek ad otthont. Budapesten a park nemcsak a szórakozni vágyók, hanem a kisgyerekes családok kedvenc helye is: a felújított játszóteret és a park ülő mackót ábrázoló szobrát a távolabbi kerületek lakói is szívesen látogatják.

Budapest Feneketlen-tóKépek forrása: Wikipedia.hu

Szimpla kert – Romkocsma-kultusz Budapesten

Ha van hely, amit Budapesten vétek lenne kihagyni egy városnéző túrából, akkor a Szimpla kert egyértelműen rajta van a toplistán: a különleges hangulatú vendéglátóhely a pesti romkocsmák úttörője, ami 2004 óta működik a mai helyén, a Kazinczy utca 14-ben. Saját elmondásuk szerint: „A Szimpla abból a célból üzemel, hogy kiderüljön, lehet-e piaci alapon rétegkultúrát finanszírozni, kilátástalannak tűnő építkezéseket túlélni, kiegyensúlyozottan működő konyhát vinni, kertmoziban saját forgalmazású filmeket vetíteni, animációs filmfesztiválokat szervezni.” Mi csak annyit mondunk, hogy képzelj el egy olyan bárt, ahol a mennyezetről bicikli lóg, ahol a pianínón egy fatörzsön ülve játszhatsz, és ahol az italodat pedig egy kanapévá alakított fürdőkádból szürcsölgetheted el…

Gyűjts egy kis zsebpénzt diákszövetkezetünk segítségével, és vedd nyakadba a várost: kattints és nézz szét aktuális diákmunka ajánlataink között!

News