Neked mit tartogat még a nyár? – Augusztusi bakancslista 5 kalanddal

Mivel a nyár utolsó hónapjához érkeztünk, nem árt egy kis visszatekintést készíteni az eddig átélt élményekről, és számba venni azokat a dolgokat, amiket még szeretnénk augusztus végéig elvégezni, kipróbálni. Diákszövetkezetünk mai blogbejegyzése egy bakancslista, ami abban a reményben készült, hogy neked is segít emlékezetessé tenni az utolsó nyári heteket. Kalandra fel!

1. Aktív bakancslista-pont: biciklizd körbe a Balatont!

A balatoni csobbanás önmagában talán már nem annyira extrém bakancslista-pont, de a balatoni bringakör annál nagyobb kihívás. Ha benevezel erre a kirándulásra, nem árt figyelembe venned, hogy a balatoni bringakör inkább csak nevében jelenik meg egyben megtehető távként: a teljes, 206 km-es szakasznak csak kb. harmada igazi bicikliút, ráadásul annak jelentős része is nagyon rossz állapotban van. Érdemes olyan, a hagyományos útvonaltól akár eltérő egységekre felosztanod a távot, hogy több élményben lehessen részed, és minél többet fedezhess fel a balatoni tájból. Strandolj az akarattyai Gumirádli szabadstrandon, nézd meg az almádi szoborparkot, pihenj meg Paloznakon, gurulj végig a Tagore sétányon Füreden, gyönyörködj a panorámában Tihanyban – hogy csak néhányat említsünk az emlékezetes látnivalókból.

Tudj meg a bringakörről többet itt.

aktív bakancslista pont

2. Utazz el valahova, ahol még nem jártál

A bakancslista ezen pontján a Mecsekbe, a Babás-szerkövekhez kalauzolunk téged: a túra Magyarürögdnél, az Éger-völgyi parkerdő bejáratánál kezdődik, a teljes hossza 16 km, ami kb. 5 óra alatt kényelmesen megtehető. A Babás-szerkövek beszélő nevükkel ellentétben nem babák, hanem az erdő sűrűjében kiemelkedő, bábu alakú oszlopok. Nem csupán formájuk és elhelyezkedésük szokatlan, hanem a keletkezésük története is.

A legenda szerint a Jakab-hegy alján, a faluban élt réges-régen két gazdag család, akik naphosszat versengtek egymással. Egyszer egy ismeretlen koldus tért be hozzájuk, ám mindkét házból kizavarták. Ekkor megátkozta őket: “Váljatok kővé, amikor a legboldogabbak akartok lenni!” Később mindkét apa ugyanazon a napon adta férjhez egyetlen lányát és mindketten a hegyi úton akartak hazatérni a násznéppel. Mikor szembetalálkoztak, egyikük sem volt hajlandó kitérni a másik útjából, hogy elférjenek egymás mellett. Majd mindkettejük száját elhagyta az a mondat, hogy „inkább váljak kővé, minthogy kitérjek előled”. Így is lett, ezért a két apa és díszkísérete kő formájában azóta is ott áll a hegyen.

3. Nézz meg egy filmet, majd aludj a szabad ég alatt

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy kertes házban élsz, már meg is van a tökéletes helyszín a kinti mozizáshoz. A sátrad méretétől függően hívd át egy-két barátodat, barátnődet, és rendezzétek be a lehető legkényelmesebb kuckót. Vigyetek ki párnákat, matracokat és a takarókkal se spóroljatok. Figyeljetek rá, hogy a sátor csalóka lehet, és míg ti gyanútlanul bíztok a megfelelő szigetelésben, több, mint valószínű, hogy hangyák és szúnyogok is meglátogatnak majd titeket. Készüljetek fel természetes rovarirtókkal, pl.  megfelelő illóanyagot tartalmazó illatgyertyákkal, és vigyetek ki nassolnivalókat, gyümölcsöket és innivalókat! Ha pedig a filmválasztásnál járunk, ideje elővenni a nagy nyári klasszikusokat: jöhet a Mamma Mia 1-2. része, a Napsütötte Toszkána, a Római vakáció, az Ízek, imák, szerelmek, a Miről álmodik a lány?, a Kalandpark, na, meg a jól ismert Dirty Dancing.

bakancslista sátrazás

4. Készíts saját fagyit

Ha már úgyis szezonja van, egy dinnyés verzióhoz hoztunk neked egy receptet, ami a bakancslista egy hűsítő és finom pontja lehet:

Hozzávalók:

  • 30 dkg görögdinnye
  • 4 ek méz (vagy cukor)
  • 2.5 dl habtejszín
  • 1 fél citromból nyert citromlé

Elkészítés:

Távolítsd el a dinnye héját és a magokat, majd kockázd fel a gyümölcsöt. A tejszínben keverd el a mézet vagy a kristálycukrot, nyomd bele a fél citrom levét, majd kevergetve főzd fel. A langyosra hűlt tejszínt a dinnyekockákkal együtt turmixold össze. Ezután tedd egy fedeles műanyag edénybe és legalább 6 órán keresztül hagyd a fagyasztóban. Eközben óránként egyszer keverd át, majd tedd vissza hűlni. Érezni fogod, hogy mikor lesz elég krémes az állaga  – ekkor lesz kész a házi fagyid!

bakancslista fagyi

5. Fotózz le egy dupla szivárványt

Az idei nyáron bőven kapunk az esőből, úgyhogy talán nem lesz olyan nehéz elcsípned ezt a ritka természeti jelenséget. Na, de mi is a szivárvány? Egy olyan optikai jelenség, melyet eső- vagy páracseppek okoznak, amikor a fény prizmaszerűen megtörik rajtuk és színeire bomlik. Mindez pedig akkor lehetséges, ha a levegőben lévő vízcseppeket a napfény alacsony szögből éri. Kettős vagy dupla szivárvány akkor fordul elő, ha a fény kétszer törik meg a vízcseppen belül is visszatükröződik, és 50-53°-os szögben távozik. Talán még sosem vetted észre, de a külső szivárvány színei fordítva jelennek meg, így az ibolya kívülre, a vörös pedig belülre kerül.

Szivárványokról a mesékben is a mitológiában is gyakran olvashatsz. A legközismertebb legenda talán az írekhez kötődik: a tündérek országában úgy tartják, hogy a szivárvány tövében igazi kincset találunk: a koboldok aranyát.

bakancslista szivárvány

+1: Próbáld ki magad egy új pozícióban iskolaszövetkezetünknél! Kattints és nézz szét aktuális diákmunkáink között!

News