Munkahelyi jótékonykodás: Hogyan, miért?

Munkahelyi jótékonykodás – Miért? Hogyan?

Munkahelyi jótékonykodás: a karácsonyi időszakban rengeteg cég dönt úgy, hogy valamilyen civil szervezetet, közhasznú társaságot, mozgalmat vagy nehéz sorsú családot támogat pénzbeli juttatás vagy tárgyi ajándékok formájában. Rengeteg társadalmilag fontos ügy van és természetesen nem lehet mindet támogatni: hogyan válasszuk ki, hogy ki mellé álljunk, illetve miként bonyolítsuk le a kezdeményezést? Nem utolsósorban pedig: hogyan kommunikálhatunk róla anélkül, hogy egy öncélú reklámnak tűnjön a jó cselekedet?

1. Hogyan válasszunk sok jó ügy közül?

Ha arra számítasz, hogy konkrét szervezeteket fogunk a cikkben ajánlani, rossz helyen jársz! Nem szeretnénk egy ügyet sem kiemelni a sok közül, hiszen rengeteg olyan szervezet és nehéz sors van, akik pénzt és támogatást érdemelnek.

Fontos azonban, hogy a választás hiteles legyen és a cégedben dolgozók szívesen álljanak ki a cél mellett. Kör-emailben vagy akár egy közös meetingek keretében gyűjthetsz javaslatokat, hiszen így akár olyan szervezetek is szem elé kerülhetnek, akire korábban nem is gondoltál volna.

Érdemes lehet közös pontok alapján kiindulni: ha például programozással foglalkozik a cég, hiteles gesztus, ha olyan szervezetet támogattok, akik mélyszegénységben élő gyerekek digitális felzárkóztatásával foglalkoznak. De persze nem muszáj szakmai vonalon elindulni, lehet személyes is a döntés: például, ha az alkalmazottjaid nagyrészben nők, akkor az irántuk való tisztelet kimutatásaként is szolgálhat, ha nőjogi szervezet mellett teszed le a voksod. Ha döntöttetek, vegyétek fel a kapcsolatot a szervezet kapcsolattartójával és érdeklődjetek, hogy mire lenne leginkább szükségük!

A munkahelyi jótékonykodás összekovácsolja a csapatot.

2. Munkahelyi jótékonykodás a pénzbeli adományon túl

A kevés támogatásból működő szervezeteknek gyakran nem csak pénzük, de szakmai erőforrásuk sincs bizonyos feladatok ellátására. Ha személyesebb akciót szeretnél indítani a banki utalás helyett, gondolj bele abba, hogy milyen szakmai tudása van cégednek, ami jól jöhet a kiválasztott ügy számára!

Marketinggel foglalkoztok? Csináljatok nekik egy trendi Facebook profil- és borítóképet! Tele vagytok ezermesterekkel? Menjetek el hozzájuk és javítsátok meg az elromlott dolgaikat! Éttermed van? Küldjetek nekik ingyen ételt a karácsonyi bulijukra! Nemcsak az ügyet, hanem a szervezet mögött álló mindennapi hősöket is ünnepelni kell, hiszen ők azok, akik nem csak karácsonykor, hanem az év minden napján segíteni tudnak a nehéz sorsú embereken.

Természetesen, nem csak civil szervezetben lehet gondolkodni: vannak olyan akciók is, ahol egy-egy gyerek kívánságát lehet teljesíteni, például a Cipősdoboz Akció. Így minden kolléga, aki szeretne részt venni, készíthet egy-egy dobozt a megajándékozandó gyerek kívánságai szerint.

A munkahelyi jótékonykodás előnyei.

3. Kommunikáció: fő a hitelesség

Sajnos elég visszásan is hathat, ha évente egyszer, karácsony előtt néhány héttel posztolsz egy képet arról, ahogyan épp átadod az adományt a választott szervezetnek. Könnyen úgy tűnhet a követőid körében, hogy csak a szimpátiakeltés miatt, egyfajta reklámfogásként adakoztál.

Emiatt fontos, hogy ne az adomány mértékén vagy az adományozás gesztusán legyen a hangsúly, hanem azon, hogy miért tartjátok fontosnak a szervezet munkáját és mi a közös bennetek. Ha még hitelesebb szeretnél lenni, az is egy megoldás lehet, ha nem csak karácsonykor adakozol: akár egy kisebb fix havi összeggel is lehet támogatni szervezeteket!

A munkahelyi jótékonykodás az ünnepekkor.

Attól függően, hogy mivel foglalkozol kitalálhatsz a szolgáltatásaiddal összefüggő állandó akciót is: például, ha webáruházad van, jó ötlet lehet, ha minden visszaküldött áru adományként él tovább.

Ha a közönséged azt érzi, hogy valóban fontos számodra a társadalmi felelősségvállalás és nem csak egy felvett póz, hiteles és szimpatikus cégként fognak rátok gondolni!

Friss lendületre és fürge kezekre lenne szükséged a karácsonyi időszakban is?

Az Y Generáció Iskolaszövetkezetnél azon dolgozunk, hogy céged a legkiválóbb diákmunkaerőhöz, a fiatalokat pedig a legjobb szakmai lehetőségekhez, és fejlődéshez juttassuk.

Kérj ajánlatot még ma, dolgozzunk együtt!

Egyéb