Megfelelő körülmények a munkahelyen

Megfelelő körülmények a munkahelyen

Mai blogbejegyzésünk a megfelelő munkahelyi körülmények megteremtésének fontosságát hivatott alátámasztani. Szó esik a biztonsági intézkedésekről, valamint az eszközellátottság fontosságáról is.

Megfelelő körülmények kialakítása – miért?

Mindannyian életünk jelentős részét a munkahelyen töltjük, ezért a munkahelynek fontos szociális szerepe van. A kellemes, biztonságos környezet kialakításával előteremthető – az alapvető fontosságúvá vált, célként meghatározott – magas minőségű munkavégzés. A munkahelyi légkör meghatározza a munkakedvet, a kreativitást és ezáltal a teljesítményt.

Lássuk, mire kell figyelni a megfelelő körülmények kialakítása során!

Vidám alkalmazottak a munkahelyen, megfelelő körülmények között.

Milyen tényezők befolyásolják a hatékony munkavégzést?

  • egészségi állapot, életkor, nem, képzettség, tapasztalat
  • érdeklődés, becsületesség, elköteleződés, emlékezőképesség, figyelem, érzékelés
  • motiváció (pozitív stressz, mely energetizál, stimulál, erőt ad)
  • közvetlen munkatársakkal való kapcsolat, kollégák között elfoglalt hely
  • közvetlen feletteshez fűződő viszony
  • az elvégzett munka értéke, a munka mennyisége
  • munkahelyi tárgyi környezet (munkatér területe, bútorok, természetes és mesterséges fény, hőmérséklet)
  • színek (falak, bútorok), zöld növények, személyes tárgyak. Ha bővebben olvasna iroda megújító ötletekről, akkor kattintson ide, és vezesse be tippjeinket a hatékonyságnövelés érdekében! 

Mivel a munkateljesítményt, az elvégzett munka minőségét számos – egymástól el nem választható – objektív és szubjektív tényező befolyásolja, az optimális munkahelyi légkör kialakítása is többrétű. Látható, hogy sok tényező viszi előre az eredményességet, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az olyan befolyásoló elemek, mint a magánéleti gondok, a képzettség és az önképzés hiánya, a magas leterheltség, a konfliktusok vagy a másokra utaltság nagymértékben hátráltatja azt.

A pénz, mint tartós motivációs eszköz, önmagában nem hatékony. Megfelelő körülmények is kellenek.

És ha mindez nem lenne elég, akkor jönnek az olyan elemek, mint a megfelelő munkahelyi biztonság és egészségvédelem. Ha nem szentel elég figyelmet ennek, akkor hatalmas pénzzel fizetheti meg az árát. Sőt, nemcsak ezért érdemes odafigyelni a megfelelő, biztonságos körülményekre, hanem amiatt is, mert esettanulmányok bizonyítják, hogy kapcsolat mutatható ki a vállalkozáson belüli megfelelő munka- és egészségvédelem, valamint a javuló teljesítmény és nyereségesség között. Bővebben a munkával összefüggő sérülések költségeiről, a gazdasági ösztönzőkről és a megfelelő körülmények biztosításának előnyeiről tájékozódjon itt!

Megfelelő körülmények – egy utolsó fontos szempont

Végül, de nem utolsó sorban pedig a megfelelő eszközellátottság. Már említést tettünk arról, hogy a berendezés, a terek nagysága, a munkahely megközelíthetősége mennyiben befolyásolja a munkavállalók elégedettségét, mely természetesen emiatt közvetett módon kihatással van a hatékonyságra is. A XXI. század sok mindent megváltoztatott, a munkavállalók eszköz irányú igényei is jelentősen átalakultak. Manapság elengedhetetlen, hogy modern, jól működő, felhasználóbarát eszközök álljanak az alkalmazottai rendelkezésére. Ön tesz a megfelelő körülmények megteremtésének ügyében?

Szerintünk megéri!

Diákmunkát alkalmazna? Mi segítünk! https://ydiak.hu/munkaadok/

News