Jön a karácsony: szervezd meg tudatosan a decemberi munkanapokat!

Az év végi időszakban, karácsony környékén mindenki arra vágyik, hogy kicsit megnyugodjon, és ünnepeljen. Az emberek szeretnek visszatekinteni sikereikre, és boldogan nyugtázzák, hogy ebben az évben is keményen dolgoztak. Ez az az időszak, amikor vállalati oldalról is fontos kimutatni hálánkat munkatársaink felé, de hogy hogyan és miként, azt csak a következő blogbejegyzésben áruljuk el. Mai témánk a szabadnapok és az ünnepi munkaidő megszervezése. Tartson velünk!

A lesújtó igazság

A munkavállalók körülbelül 13 százaléka nem érez semmit az év végi hajrából, nekik ugyanis pont ebben az időszakban van számottevően kevesebb munkájuk. Nagy többségük a termelésben dolgozik, hiszen a nagyobb gyártó cégekre jellemző, hogy év végén akár egy hétnél is több időre leállnak, és nemcsak fő tevékenységükkel, de az irodai munkákkal is. Ezzel szemben 33 százalék nagyon is tudja, mit jelent a decemberi hajtás: ők azok, akik szerint nincs olyan időszak az évben, amikor csökken az elvégzendő munka mennyisége. Az ön munkatársai melyik kategóriába tartoznak? Sűrűsödnek az év végi munkanapok idején a teendők? Minden évben brutálisan túlterheltté válnak a kollégák, mire eljön a december? Mi lehet a megoldás? Praktikák, tippek és ötletek következnek! 

Mindenki karácsonykor akar szabadságra menni

A leterheltségen túl az is rányomja a bélyegét a munkahelyi hangulatra, hogy mindenki egyszerre akar szabadságra menni. A megoldás lehet akár pofon egyszerű is: Tudja meg jó előre, hogy ki mikor akar pontosan szabadságra menni! Gyakran előfordul, hogy a családos kollégák karácsonyra időzítik a szabadságot, míg a fiatalabbak inkább a szilveszteri bulira tartalékolják azt. Ideális helyzetben már ez megoldja a munkaszervezés problémáját.

TIPP:

Fontos, hogy vezetőként lehetőség szerint hagyja a csapatát önállóan megszervezni az ünnepi munkarendet! Ez nemcsak a gördülékeny munkavégzést segíti, hanem a dolgozói elégedettséget is növeli. Ha teret enged a munkavállalók számára, hogy szabadon dönthessenek az éves szabadságuk felhasználásáról, azzal a cég iránti lojalitásukat is növeli.

Csak jöjjön már a január…

Vannak iparágak – például a szolgáltatóipar és a kereskedelem -, ahol valóban a dolgozók érzik meg leginkább az év végi hajtás következményeit. Már egy hónappal karácsony beköszönte előtt érezhető a megnövekedett forgalom az üzletekben, amelyre gyakran hosszított nyitva tartással válaszolunk. Ez egyfelől a vásárló kényelmét szolgálja, de másfelől munkavállalóként extrém megterhelést jelent. Melyik számunkra a fontosabb? Természetesen mindkettő. Az alkalmazottakat ilyenkor kárpótolni lehet túlórapénzzel, kiegészítésekkel, de akár diákmunkásokat is alkalmazhatunk, akik rugalmasak és költséghatékony megoldást jelentenek a hasonló helyzetekre.

TIPP:

Csomagoló, bolti eladó és raktári munkákra alkalmazz diákokat az ünnepi hajrában!

Kóros mértékű a decemberi stressz

Biztosan tapasztalta már, hogy a karácsonyi és szilveszteri időszak a kereskedelemben és a vendéglátásban dolgozók számára nagyon megterhelő. A megnövekedett forgalom, a türelmetlenebb vevők és ügyfelek okozta feszültségek igen nagy fizikai és pszichés terhelést rónak a vezetőkre és munkavállalókra egyaránt. Nem kíméli ez az időszak az adminisztratív munkakörben dolgozókat vagy az oktatókat sem. Az egészségügyről nem is beszélve. Sőt, ismerve a 2020-as év történéseit, jelen helyzetben mindenki jóval stresszesebb, mint egyébként az ünnepek miatt lenne.

TIPP:

Munkáltatóként támogassa azokat a tevékenységeket és megoldásokat, amelyek csökkentik a stressz mértékét! Hogyan? Olvasson tovább!

  • a stresszt okozó fizikai körülmények: zaj, túl meleg, túl hideg, esetleg túlzsúfolt helyiségek, levegőtlenség csökkentése vagy megszüntetése
  • gyakori, rövid pihenők bevezetése
  • relaxációs helyiség kialakítása a munkahelyen
  • sportolási lehetőség biztosítása, támogatása
  • a feladatkörök és a felelősség arányosabb elosztása
  • a napi teendők áttekintése és rangsorolása
  • fontossági sorrend felállítása

Rugalmas konstrukciókra vágyik, hogy az ünnepek alatt is legyen, aki biztosan elvégzi a munkát? Döntsön a diákmunka mellett! Döntsön az Y Generáció Iskolaszövetkezet mellett! Még nem késő!

News