bullet journal, havi nézet

Ismerd meg a tervezők királynőjét, a Bullet Journalt!

Új év, új kezdet – hangzik a mondás. Ismét elérkezett a január, mi pedig frissen és megújulva lépünk át a 2020-as évbe. Sokan tesznek ilyenkor újévi fogadalmakat, vagy egészen egyszerűen csak új célokat tűznek ki maguk elé. Életünk és mindennapi feladataink szervezésében nagy szerepet játszanak a különféle tervezők, amelyekkel nyomon követhetjük teendőinket. A Bullet Journal, vagy röviden csak BuJo nálunk, az Y Generáció Iskolaszövetkezetnél is nagy kedvenc. Eheti bejegyzésünkben róla olvashatsz!

bullet journal, tervező

A Bullet Journal története

A Bullet Journal egy teljesen személyre szabható naptárazási módszer, amely egy határidőnaplót, egy teendőlistát, egy jegyzetfüzetet és egy naplót egyesít magában. Az a legizgalmasabb benne, hogy minden esetben a saját ízlésed szerint formálhatod a tiédet: vannak kötött szabályok és fixnek szánt alkotóelemek, amelyeket érdemes figyelembe venned, de ezen kívül csak a kreativitásod szab határt az alkotásodnak. Az eredeti Bullet Journal egy New York-i termékfejlesztő, Ryder Carroll nevéhez fűződik, aki valószínűleg nem is sejtette, hogy egy egész világot meghódító terméket dob piacra.

Mire van szükséged hozzá?

Nem kell más, csak egy üres füzet vagy notesz, és néhány toll vagy tűfilc. Ha jó kézügyességgel rendelkezel és már nem vagy újonc a Bullet Journal-univerzumban, spéci csillogós tollakat, matricákat, színes szalagokat, préselt leveleket és terméseket is bevethetsz. Természetesen lehet „bolti” tervezőt is vásárolni: ezek általában ponthálósak és kemény borítóval rendelkeznek, de az oldalakat itt is neked kell kitöltened.

bullet journal, eszközök

Felépítés

A tartalomjegyzéknek, vagy más szóval indexnek érdemes több üres oldalt is kihagynod, hiszen így lehetőséged lesz bővíteni, ha új egységeket adnál a naplóhoz. Itt térj ki a jelölésekre is: minden témához találj ki egy saját szimbólumot: pl. a szív a párkapcsolatod, a csillag a közérzeted, a nyíl a munkád, és így tovább. A rendszer kialakítására érdemes több időt szánnod, hiszen akkor tudod igazán hasznát venni egy ilyen jellegű tervező naptárnak, ha könnyen áttekinthető és gyorsan ki tudsz igazodni rajta. Már az elején nagyon fontos, hogy számozd az oldalakat, hogy később is megtaláld benne, ami fontos.

A tartalomjegyzéket követi általában egy egyszerű felépítésű éves naptár, ahová beírhatod a születésnapokat, névnapokat, évfordulókat, utazásokat, szabadságokat… A havi naptárat úgy ajánlott elkészíteni, hogy bal oldalon alakítod ki a konkrét naptárat, jobb oldalra pedig a hónap célkitűzéseit és feladataidat írod. A napi teendőlista (és napló) az adott naphoz tartozó összes feljegyzésedet, teendődet tartalmazza. Mivel a Bullet Journal naplóként is funkcionál, nyugodtan feljegyezhetsz bármit, amit a „jövőbeli énednek” hátrahagynál; leírhatod, milyen érzések kerítettek hatalmukba, milyen fontos esemény történt veled. Sokan vezetik még Bullet Journal segítségével a kiadásaikat-bevételeiket, a napi vízfogyasztásukat és a hangulatukat is.

bullet journal, alternatív oldalak

Hogyan használd?

  • Reggel tekintsd át az aznapi teendőket, gondold át a napot!
  • Napközben minden felmerülő gondolatot, extra teendőt írj be az aktuális dátum alá!
  • Ha naplóként is szeretnéd használni a BuJo-dat, este néhány címszóval foglald össze, mi történt veled!
  • Végül tekintsd át a napi bejegyzéseket: Mindent el tudtál végezni, amit akartál? Kerültek be plusz feladatok? Ezeket ütemezd be egy másik dátum alá!

Erre figyelj oda:

Az Instagramon és Pinteresten számos inspirációt, dekorációs ötletet találhatsz, amelyekkel valóságos műalkotást készíthetsz a terveződből. Mindenképp elégedettséggel és büszkeséggel fog eltölteni, ha befejezel egy-egy hónapot a saját BuJo-dban, de sose téveszd szem elől a naptár eredeti célját: ez pedig, hogy rendszerben és áttekinthető módon segítse a mindennapjaidat. Nem baj, ha te akarsz a legkreatívabb naptár birtokosa lenni, de nem szabad, hogy az esztétikum a funkcionalitás kárára kerüljön előtérbe.

Tervezz be néhány munkanapot is diákszövetkezetünk segítségével! Kattints, és nézz szét aktuális diákmunkáink között!

 

News