Újévi fogadalmak - Y Generáció Iskolaszövetkezet

Fogadjunk, hogy betartod!

Te mit fogadtál meg év elején? És most, 2 héttel később, hogy állsz a fogadalmaiddal? Van egy rossz hírünk, amit – az elmúlt évek tapasztalataira alapozva – valószínűleg már Te is sejtesz: az újévi fogadalmak túlnyomó része február közepére elbukik. Az év elején tett fogadalmaknak mindössze 8-10%-át sikerül végül betartanunk – ezek nem túl jó kilátások, nemde?

 Azonban van egy jó hírünk is: minden adott hozzá, hogy a statisztikák ellenére mégis be tudd őket tartani. Hogy mi a titok? Az Y Generáció Iskolaszövetkezet elmondja!

A túl nagyra törő célok, a magunkról elképzelt, homályos képek nem szolgálnak elég motivációként ahhoz, hogy valóban tegyünk is valamit álmaink megvalósulásáért. Apró, de egyértelmű lépésekkel, kis és könnyen betartható szabályokkal viszont hamarabb elérjük a vágyott célt. „Idén veszek egy autót!” – szépen hangzik, de fogadalomnak elég kevés. Hiszen ezzel semmi konkrét feladatot nem állítottál magad elé, azon kívül, hogy megvedd a kocsit. Mire van szükséged ahhoz, hogy valóban elérd ezt a célod? Mit szólsz ahhoz például, hogy: „Minden hónapban minimum 60 órát dolgozom.”? És ahhoz, hogy „Minden hónapban félreteszek X ezer Ft-ot az autóra.”? Rögtön tudod, mi a teendőd, nem igaz? Így máris elérhetőbbnek tűnik a nagy álom.

Spórolt pénz - Y Generáció Iskolaszövetkezet

Nem arról van szó, hogy a fogadalmaid rosszak, sőt! Csak tovább kell őket gondolni; gyakorlatilag készítened kell egy konkrétabb tervet. Egy feladatlistát, amit – ha követed a lenti 4+1 lépést, – örömmel fogsz végezni. Tehát elő egy papírral vagy nyiss meg egy üres Word fájlt, és nézzük át közösen az fogadalmaidat!

1. lépés: Csoportosíts és álmodj!

Először gondold végig, hogy milyen területei vannak az életednek. Suli, család, barátok, munka, utazás, pénz? Ezután gondolkodj el és fogalmazd meg magadban, hogy melyik területen pontosan milyen céljaid vannak. Megszereznéd a felsőfokú angol nyelvvizsgád? Le szeretnél adni 5 kg-ot? Abba szeretnéd hagyni a dohányzást? Szeretnél elutazni Spanyolországba? Most írd fel mindet!

2. lépés: Álmodj nagyobbat!

Nézd át a listát, és gondold végig, mennyire megvalósíthatók ezek a célok idén. Mindegyikre látsz esélyt, hogy még ebben az évben elérheted? Akkor még nem elég merész a listád. Gondolkodj kicsit hosszabb távon is: mi az, amit nem valószínű, hogy idén elérsz, de akár már most elkezdhetsz dolgozni érte? Szeretnél egy multi cégnél mérnökként dolgozni? Szeretnél majd később lakást venni? Írd fel ezeket is a listádra bátran!

Álmodj nagyobbat - Y Generáció Iskolaszövetkezet

3. lépés: Magadra gondolj!

Nézd át újra a listát! Jusson eszedbe, hogy elsősorban saját magadnak kell megfelelned, tehát olyasmit fogadj meg, ami neked fontos, amit valóban Te akarsz elérni – csak magadért. Úgyhogy húzz ki a listádról mindent, amit valaki más elvárásai miatt fogadnál meg, és nem azért, mert te magad fontosnak érzed. Ezek megvalósulásáért nem is tudsz szívvel lélekkel küzdeni. A fogadalmak rólad szólnak; nem mások álmait kell megvalósítanod, csakis a magadéit!

4. lépés: Konkretizálj!

És most jön a feladat legjobb és legfontosabb része: bontsd a céljaidat kisebb feladatokra. Ezek a feladatok fogják meghatározni, hogy pontosan mik a teendőid, ha el akarod érni a céljaidat. Hiszen hiába fogadod meg, hogy „lefogysz”, ha nem teszel lépéseket azért, hogy ez meg is valósuljon. Akkor csak állhatsz minden nap a fejedet vakarva a mérlegen, hogy „miért nem fogytál még mindig semmit?”.

Vegyünk egy példát: „Szeretnék egy multi cégnél mérnökként dolgozni.”

Mik a teendőid?

  • „Bejárok minden órára, amit később hasznosíthatok a munkám során.”
  • „Bejárok minden órára, mely létfontosságú a diplomám megszerzéséhez.”
  • „Elküldöm az önéletrajzomat minimum 5 helyre, ahol gyakornokként dolgozhatok.”
  • „Minden nap fél órát töltök szalmai cikkek olvasásával.” (Pont végzel vele, amíg a metrón ülsz.)

…és így tovább. Felírsz mindent, ami segíthet abban, hogy elérd a céljaid, majd mindegyikhez rendelsz egy határidőt, gyakoriságot, pénzösszeget, vagy bármit, ami még konkrétabbá, még megfoghatóbbá teszi a feladatot.

Cikkek olvasása a metrón - Y Generáció Iskolaszövetkezet

+1 lépés: Tervezz!

Érdemes készítened egy naptárat, vagy keresned egy applikációt (rengeteg, kifejezetten újévi fogadalmakra specializálódott app van, csak nézz utána), amibe minden határidőt, teendőt fel tudsz jegyezni a fogadalmaiddal kapcsolatban. Így gyakorlatilag már el is készült egy kész, betartható terved az egész évre. Túl sűrűnek tűnik így az év? Hirtelen megriadsz a rengeteg teendőtől? Akkor most húzd ki vagy ütemezd át azt, ami számodra már most betarthatatlannak tűnik – akkor valószínűleg tényleg az is lesz.

És mi van, ha valamit a körültekintő tervezés ellenére mégsem sikerül betartanod? Ha mégis elcsúszik valahol az éved a terveidhez képest? Semmi. Mindig történhet olyan, ami keresztülhúzza a számításaidat, és igen, lesz olyan, amit végül nem sikerül elérned. De akkor is lesz egy jó mankód, amihez mindig nyúlhatsz, ha hirtelen nem tudod, mi a következő lépés.

Elkészült a listád? 🙂 Reméljük segítségedre voltak diákszövetkezetünk tippjei!

Már csak a pénz hiányzik az álmaid megvalósításához?

Kattints, és nézz szét aktuális diákmunkáink között!

News