A vezető segíti az diákmunkás beilleszkedését

Félelemmentes új munkahely – Segítsen a diákmunkásoknak!

Egy új munkahely mindenki életében nagy mérföldkő, nem beszélve az ott töltött legelső napról. A félelem, izgulás, aggódás részben jogos, mert minden új szituációra így reagál az ember, részben pedig felesleges, hiszen minden csapat arra törekszik, hogy megkönnyítse az új belépő munkakezdését. Ha azonban arra gondol, hogy a frissen alkalmazott diákmunkásnak valószínű, hogy ez lesz élete első élménye a munkaerőpiacon, már sokkal érthetőbb, miért van tele félelmekkel az új, ifjú munkatárs. Mai blogbejegyzésünkben ezekről a gondolatokról, félelmekről, tévhitekről lesz szó, és arról, hogy miként segítheti vezetőként a munkahelyi beilleszkedést.

Az új munkahely mindig stresszes

Újnak lenni valahol mindig sok bizonytalansággal jár. Egy új kolléga nem tudja, hol a kávéfőző, az öltöző, hol találja az eszközöket vagy éppen nem tudja, hogy ki kicsoda. Emlékezzen vissza, mit tapasztalt vagy éppen mi hiányzott akkor, amikor Ön került egy hasonló szituációba! Hogyan érezte magát az első napon? Segített valaki a beilleszkedésben? Elmagyarázta, hogy mit merre talál? Volt olyan, akihez minden kérdésével bátran fordulhatott?

Könnyítse meg a diákmunkás  első napját az új munkahelyen pár egyszerű lépéssel!

Új munkahely, új munkatárs! Üdv a csapatban!

Tegye meg az alábbi 5 lépést, és máris sokat segített a diákmunkásnak, hogy az első munkában töltött hét után már ne a távozáson gondolkodjon!

1. Vigye el kávészünetre!

Platformok, munkaeszközök, jelszavak, új nevek, formalitások, adminisztráció, szabályok, ismeretlen épület és arcok – ezzel jár egy új munkahely. Az első napon kicsit hagyja, hogy az új kolléga „besokalljon”, majd szakítson időt arra, hogy leüljön vele egy kávézó kényelmes foteljében, és tartson neki egy átfogó bemutatkozást, áttekintést a vállalatról! Ilyenkor a vállalati értékek bemutatása, valamint az ő szerepe a csapatban is kerüljön terítékre.

2. Szervezzen a csapatnak kötetlen programot!

Tegye lehetővé, hogy zökkenőmentesen beilleszkedjen a csapatba! Szervezzen egy csapatépítőt, egy vacsorát vagy ismerkedős társasjáték délutánt valamelyik munkanap végén, és hagyja, hogy a már meglévő munkatársak közvetlenebb kapcsolatba kerüljenek az új kollégával!

Mi kell még ahhoz, hogy komfortosan és otthon érezze magát a környezetben az új kolléga? Olvasson tovább!

Új munkahely kihívásai leküzdve

3. Küldjön bemutató levelet és mutassa be személyesen is!

Győződjön meg róla, hogy mindenkihez eljutott a hír az új kollégáról és egy arcot is tudnak kapcsolni a névhez! Egy frissen érkezett kollégának rengeteget jelent, ha bemutatják a vállalat főbb szereplőinek, rögtön az elején, és nem csak egy röpke kézfogás erejéig.

Bevezető levélre mintát itt talál.

4. Vezesse körbe az irodában!

Ha ezt elmulasztja, akkor az első hét végén is csak az asztal-mosdó-étkező háromszögben fog mozogni az újonc. Szinte hihetetlen, de az épületben, az irodában való részletes körbevezetés a cégek többségénél elmarad, mert a menedzserek úgy vannak vele, hogy az illető majd menet közben úgyis megtanulja, mi hol van.

5. Tisztázza az alapokat, adja át neki a legfontosabb infókat!

Azonnal tegye tisztába azokat a dolgokat, amelyek keretet adnak a munkahelyi életnek! Ilyen a munkaidő és az ebédszünet hosszúsága, a be- és kilépési ellenőrző rendszer. Ezen túl jó, ha van némi sejtése az összes ügyfélről, nem csak azokról, akikkel közvetlenül dolgozik.

Jó hangulatú új munkahely

Mit nyerhet azzal, ha segíti a munkahelyi beilleszkedést?

Gyakran megtörténik, hogy a régebbi alkalmazottak furcsán méregetik az új embert, és már kezdetben megnehezítik az életét. Ahogyan ő, úgy a régi kollégák is tartanak az újdonságtól, de gondoljon csak bele: jó esetben az új munkatárs plusz munkaerőt jelent… és ki tudja, talán egy új barátot is, akivel könnyebben telik majd a munkaidő. Persze, nem szabad elmenni amellett sem, hogy a diákmunkás viszi a vállalat jó hírnevét és akár hosszú távon állandó munkaerőt is jelenthet.

Szerintünk megéri!

A toborzásban mi segítünk! Kattintson, és kérjen ajánlatot.

News